Define Marriage : Marriage is a Gamble


Yesterday was sooo exhausting. I didn't sleep at all. 

I went to meet my client for a meeting and i didn't expect the meeting took longer than it supposed to be. Didn't sleep for the whole night before, puasa and dehydrated makes me feel a bit dizzy and tired. Obviously. 

After meeting, me and 1 of the officer had a chit chat coz it has been a while since the last time we met. Oh.. kami dah macam kawan sebenarnya.

Macam tak ada topik tapi nak borak, so i asked her 'bout her life, and without me asking dia mula bercakap soal mencari jodoh. 

Honestly, 
Dia ni someone yang boleh dikira "not bad at all" tapi dalam soal jodoh masih tercari-cari. 

Dia ada cerita pasal beberapa orang yg di"kenen"kan oleh kawan-kawan dan keluarga tapi dia sendiri rasa dissappointed sebab sometimes diorang macam pilih random je nak dijodohkan dengan dia. Kerja tak tetap lah. Ada yg tak kerja lah. hmmm Every women mesti lah nak rasa secure kalau melibatkan hal-hal masa depan ni kan. 

Then she told me that she actually dates someone but that guy tak berani nak approach. Selalu keluar sama tapi tak nak approach? What kind of guy are you?

Tell you what, i gave her an idea which I think a better way to find out whether the guy is serious or not with her.    

"Why don't you ask him to give a try for a serious relationship with you. Give like 3 months and if it success, take another 3 months. If not, then both of you can remain as a friend"

She laughed ...."babe, seganla. Kita kan perempuan, dia la yg patut cakap"

Then i laughed back at her. She didn't know i used to do that when i was young and it lasts for 10 years but we seperated because I wan't more from him. I want to move to another level but he refused because he wanted to take care of his family first (Dilema anak sulung). I faham dan move on coz I understand that we should get really clear on priorities and success in our role.

Now I know why dia susah nak ada boyfriend. Or not just her but some other women also susah nak ada boyfriend . It's just because takut nak approach. 

My dear, there's nothing wrong if you want to say it first. Ada sesetengah lelaki pun suka kan kalau ada perempuan yg approach. Right ? No ? 

So bla bla bla .. yada yada yada...

Sebelum balik I told her, At this age, we might facing challenge to find a real man to share our life with but trust me, love is secondary. Kalau jumpa yg baik, bertanggungjawab dan ada kerjaya tetap dah cukup. 

....sebab,

Kadang apa yang lebih baik adalah bila kita ada someone yang boleh menemani hidup kita sampai mati. Boleh jaga kita bila sakit. Boleh drop-off kita kat shopping mall, hantar kita pergi kerja etc.

Orang yg bercinta sebelum kawen pun, lepas kawen ada yg tak bahagia juga. 

Personally, I think marriage is kind of like gambling your entire life on another person .... Untung, dapat bahagia dan begitu juga sebaliknya. 

That's all, 

Love Zhi.

4 comments:

  1. Saya ada kawan camtu. Dia kata tak pandai la nak tackle. So just suka dalam diam. Minat dari jauh. Crush memanjang. Mungkin orang macam ni memang rasa segan amat nak approach atau takut kalau kena reject nanti malu. Dah malu nanti susah nak jadi kawan seperti sediakala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah .. isu malu tu memang kadang jadi. Sebab lelaki sekarang ni ada juga yg jenis share2 ape benda semua kt org. Patut kena lebih profesional la. Kalau x suka tolak cara baik kan. ? tak baik nak memalukan org. And untuk yg perempuan, kena terima lah kalau lelaki tu reject. Jangan malu. Cuba untuk rasa diri lebih baik dan mungkin insyaallah in future akan jumpa jodoh yg lebih baik.

      =)

      Delete
    2. aku masa belum kahwin pun ada delima macam ni dengan ada someone yang aku minat before aku kahwin.

      susahnya aku nak beritahu orang tu aku suka dia tau.

      last sekali, aku give up sendiri. adeh.

      jodoh yang kali ni, aku berserah jer. memula dengan lokman ni memang lah di approach minat kat aku bagai.

      tapi the rest yang long lasting relationship tu mgkin dah bertukar tangan pada aku.

      bak kata ko lah, perkahwinan ni adalah perjudian.

      Delete
    3. Moga awak dan Lokman bahagia til Jannah. Dikurniakan anak2 yg comel soleh dan solehah. Amin..~

      Delete

Sila tinggalkan komen dengan penuh kasih sayang.
Terima Kasih. (^_^)

 

Meet The Blogger

Meet The Blogger

Note

Dear Reader,

I share stuff i wanna share. Don't judge me by my story. You don't know anything about me. Just enjoy, spread love and be obsessively grateful.

Love,
Zhi.

Total Pageviews