Happiness


Aku belajar tentang hidup dan cinta dari pengalaman dan "poetry" / puisi . Puisi kegemaran aku antaranya dari Neil Hilborn & Sarah Kay. Kalau buku, aku suka tulisan Kota Yamada - "Lost Hearts" dari Philippines dan tulisan-tulisan Lang Leav juga tulisan M aan mansyur dari Indonesia. Buku grey by el james juga aku baca untuk belajar tentang "bahagia". kahkah.. ok itu cerita lain. =P

Banyak juga yang aku belajar..

Waktu muda,  aku rasa bahagia tu ada pada seseorang. Seseorang yang kita cinta misalnya. Kononnya, dia lah yang mampu buat kita bahagia atau derita. Secara tak langsung bila dia tak ada, sengsara habis hidup kita jadinya. Tapi sekarang, aku makin faham. Bahagia tu bukan pada orang lain, tapi pada diri kita sendiri, Macam mana kita nak definisikan rasa bahagia tu. Dan sebenarnya kita tak perlu nak berusaha sangat untuk bahagiakan orang lain pun. Cukup dengan jadi diri sendiri , berbuat baik pada semua orang dan pilihan untuk rasa bahagia tu ada ditangan mereka. BUKAN KITA. Kalau terlalu berusaha, mungkin bila nampak si dia tak bahagia, kita akan rasa 'down' dengan diri sendiri dan rasa kita tak cukup baik untuk dia. Padahal bukan salah kita kalau dia sendiri tak nak rasa bahagia.

Ada orang, dapat minum kopi sambil tengok hujan pun rasa bahagia, dapat berenang dalam air laut yang jernih membiru juga boleh rasa bahagia. Travel, bersukan, habiskan masa dengan hobi dan sebagainya juga boleh buat mereka bahagia. 

Aku suka kata-kata dari "WordPlay Frankie" tentang bahagia. 
The absence of light has always been the cause for existance of Darkness. The absence of happiness has always been the cause for existance of Sadness. We fail to know why we're sad. Becoming blind and more ungrateful for everything we've ever had. We're all desperately searching for happiness as we all desire it so bad. But here is a question that I want you to answer.  
What truly makes you HAPPY? 
Are you stuttering? Aren't you sure?  Please answer ...
It seems like confusion has spread all over your thoughts like it's Cancer. 
Take a deep breath think about it. Don't give up. Yes you can.
And if you don't know, It's alright. I hated martial art when i tried it 8 years ago.  8 years later, I've decided to give it a go. And now i love it. It gives me a good feeling about myself. It makes me feel like i fit.  
Try new things and discover the things that make you genuinely happy. Avoid those things that put you in a mood that's crappy.  
"but it's just.. really not that easy". You absolutely right!
I didn't say it won't be hard. Let's have it this way as we regard. 
Our sadness is trapped inside us like a bullet. You need to stop the bleeding but before you do that, you need to pull it.. out. It's all about the future.  
At the moment it will hurt you without a doubt. But think what's gonna happen after. How your life would be without sadness. It's madness just thinking about it now because you haven't be happy for so long and you're still trying to figure out how.  
You can make it happen. Think about it deeply and find your own PASSION. Find your own CAPABILITIES. Find your own TALENT. Consider it a LIFE CHALLENGE. Learn the right way to deal with A VOID IN YOURSELF instead of just ignoring and AVOIDING YOURSELF. Learn to be a good friend to YOURSELF. Be mentally connected to your HEART because getting to know yourself well is an ART. Start to LOVE YOURSELF and if you can't, try to findout what you DISLIKE about yourself and change that part. Compare yourself only and ONLY TO THE YESTERDAY VERSION OF YOU. Try to improve a certain thing or add something new. Take a new path even if it seems cloudy. BE POSITIVE and say ... 
"Yes i can do this"
And say it LOUDLY.. and if it doesn't turn well, then take another path and another one if you have to. .. 
REMEMBER WE'RE ALL BORN EMPTY. FEEDING ON EXPERIENCE AND LIFE SITUATIONS. 
Let the bad steps be reminders for the future. Let them be Notifications. Let each experience be a lesson. Listen to your emotions with the presence of your thoughts..
To build a better future, to ensure a better tomorrow. To make the right decision without hesitation, without remembering how it feels like .. 
...to live under CONFUSION or TREPIDATION.

Hari ni aku belajar yang bahagia tu cuma persepsi / mindset kita sendiri dan kita yang perlu pilih nak rasa bahagia dengan cara yang macam mana dan sebolehnya kita luaskan pandangan kita tentang bahagia supaya kita nampak, bukan cuma 1 sebab dalam dunia ni yang boleh buat kita bahagia. 

Itu saja, 
Berbahagialah semuanya. 

xoxoxoxoxxoxoxo  muah ciked. *wink*


4 comments:

  1. Betul. Dapat tido puas2 takde orang kacau pun bahagiaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAnnn.. bestnya kalau dapat tidur lamaaaaaaaa sangat tak ada org kacau.

      Delete
  2. it hits me somehow. sedar bahagia tu dari diri kita tapi mampukah kita bahagia bila tengok kesayangan tak bahagia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Kesayangan tak bahagia" tu bagi saya subjektif. Dari sudut apa yg dia tak bahagia?. Sebab kita atau sebab hal lain? Kalau sebab kita, kena tanya dia lah apa y dia tak happy dsbgainya kan. Dan kalau sebab hal lain mungkin boleh kenalpasti apa, dan cuba work things out together.

      Utk pasangan dah berkahwin, kalau alasan tak ada anak tu buat diorang rasa tak bahagia, mungkin dah sampai masa tengok dari sudut lain apa yg Tuhan dah beri untuk gantikan rezeki anak yg belum sampai tu. Mungkin bila ada anak pun tak bahagia, sebab dia tak tau apa yg boleh buat dia rasa bahagia sebenarnya.

      heheheee.. amboi Zhi..~

      Hey jaga diri k.. xoxo.

      Delete

Sila tinggalkan komen dengan penuh kasih sayang.
Terima Kasih. (^_^)

 

Meet The Blogger

Meet The Blogger

Note

Dear Reader,

I share stuff i wanna share. Don't judge me by my story. You don't know anything about me. Just enjoy, spread love and be obsessively grateful.

Love,
Zhi.

Total Pageviews